Duurzaamheid

Alles voor het milieu

De Wrikker probeert zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Een keuze die je weerspiegeld ziet in ons machinepark, ons materiaal- en afvalbeleid en de manier waarop we omgaan met water en energie.

ecologisch afbeelding

Alcoholvrije drukpers

Wij kochten als eerste Belgische drukkerij de Heidelberg Printmaster Ecocolor aan, een pers die kwaliteitsvol drukwerk aflevert zonder alcohol te gebruiken. En dat is een goede zaak voor mens en milieu.

Waarom we niet van alcohol houden
Bij offsetdruk wordt er niet alleen inkt gebruikt, maar ook water. Om technische redenen wordt daar in de meeste drukkerijen een percentage isopropylalcohol (IPA) aan toegevoegd.

Alcohol verhoogt het ‘bevloeiingsvermogen’ van het water zodat het zich snel over de niet-drukkende delen van de plaat kan verspreiden. IPA is giftig, duur en licht ontvlambaar. Voor ons drie redenen om het in onze ateliers zo sterk mogelijk te beperken.

Een gevaarlijke stof minder
In België, maar ook in de ons omringende landen, en in mindere mate in de rest van de wereld, groeit de behoefte om het gebruik van isopropylalcohol terug te dringen. Niet alleen door de verschuivende opvattingen rond een verantwoord milieubeheer in de Europese wet- en regelgeving, maar ook vanwege de impact op de werkplek zelf. IPA leiden immers tot geheugenverlies! Alcoholvrij en alcoholarm drukken betekent dus op de eerste plaats een gevaarlijke stof minder in de drukkerij.

ecologisch afbeelding

Inkten op vegetale basis

Over “vegetale inkten” doen vele verhalen de ronde. Inkt kan gemaakt worden op basis van minerale oliën of op basis van vegetale oliën. Wij spreken alleen maar van “vegetale inkten” als ze voor 100% vrij zijn van mineraaloliën. Sommige inktfabrikanten, met name in de VS, spreken al van vegetaal als hun inktvernis voor 30% uit vegetale oliën bestaat. Laat je vooral niks wijsmaken. Een product met bvb 30% fairtrade grondstoffen, is dat een fairtrade product? Waar leg je zélf de lat?

Vegetale oliën kunnen gemaakt worden uit bijvoorbeeld sojaboon, lijnzaad of koolzaad. De pigmenten die de kleur geven, zijn niet vegetaal. De droogstoffen die ervoor zorgen dat er kan gedrukt worden zijn ook niet vegetaal. Daarom spreken wij liever over “inkten op vegetale basis” en niet over “vegetale inkten”. Sommige bio-inkten krijgen EU-normen opgelegd (88/379/ECC en aanhangsel) en kunnen wel beschouwd worden als vegetaal.

ecologisch afbeelding

100% Gerecycleerd papier

Wij drukken het liefst op chloorvrij gerecycleerd papier. De voornaamste recyclagemerken waarmee wij werken zijn Cyclus offset (mat) en Cyclus print (gestreken). Maar ook andere soorten zijn wel eens geliefd: Circle, Cocoon, Maco Greenline…
Deze twee papiersoorten zijn chloorvrij gerecycleerd en 100% kringloop of post consumer (voor 100% gemaakt uit papier dat al eens gebruikt werd). Door de opkomst van copy, laserprinter, inktjetprinter en digitaal drukwerk is de papiermarkt opgeschoven naar betere kwaliteit van de verschillende papiersoorten om te voldoen aan deze ‘nieuwe’ toepassingen.

Gelukkig krijgt ook de milieu- en bosvriendelijke aanmaak van papier meer en meer aandacht. Wees gerust, als je bij De Wrikker niet voor recyclagepapier kiest kopen we Nordic Swan of ander gelabeld papier aan. Ook al bestaat bij de keuze voor bijvoorbeeld FSC onze terechte twijfel over hun beleid t.a.v. monocultuur eucalyptusplantages overal ter wereld. Bekijk daarvoor de reportage: KLIK HIER

ecologisch afbeelding

Restmateriaal

Restmateriaal wordt het best bij de bron aangepakt. Wij proberen daarom zo veel mogelijk “afval” te voorkomen. Plasticverpakking, aluminium drukplaten, papier- en inktresten worden apart gesorteerd en afgehaald voor recyclage. Met grotere stroken snij-overschotten doen we creatieve dingen. Bijvoorbeeld gelijmde schrijf- en tekenboekjes met een hardere kaft… of het wordt door creatievelingen opgehaald.

Het werk in een drukkerij gaat sowieso gepaard met restmateriaal. Regelmatig hebben wij materialen in de aanbieding: dun en dik karton, golfkarton, papieroverschotten, snippers, plakbandrolletjes, verpakkingsriemen, wit en zwart plastic, dun opvulpapier (“patroonpapier”),… Kan je dit materiaal zelf gebruiken of in je buurtcomité, kleuterschool of vereniging? Kom gerust even langs, aarzel vooral niet!

ecologisch afbeelding

Ons verbruik doorheen de jaren

De recente installatie van zonnepanelen en elektrische verwarmingstoestellen heeft een aanzienlijke verschuiving teweeggebracht in de energie-efficiëntie van ons bedrijf. Met vijf vaste en drie extra losse elektrische verwarmingstoestellen in verschillende ruimtes, bovenop de twee grote airconditioning/verwarmingseenheden in de drukkerij, zijn we erin geslaagd om aanzienlijk te besparen op onze energiekosten. Ons gasverbruik is hiermee tot een minimum herleid.

Het samenspel tussen zonne-energie en elektrische verwarming heeft ons bedrijf getransformeerd tot een energiezuinige omgeving. We zijn niet alleen trots op onze bijdrage aan een duurzamere wereld, maar ook op de financiële voordelen die deze veranderingen met zich meebrengen. Met deze innovatieve aanpak streven we ernaar om onze ecologische verantwoordelijkheid te vervullen terwijl we tegelijkertijd ons bedrijf efficiënt en rendabel maken.

 

ecologisch afbeelding

Zonnepanelen

De Wrikker koos al sinds lang voor hernieuwbare energie. Het ging ons initieel over de steun aan de sector en de boodschap naar buiten: investeer in hernieuwbare energie! De panelen bedekken momenteel het hele dak van de drukkerij. De (nieuwe) installatie van extra zonnepanelen is een logisch vervolg op onze keuze om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken aangezien we tijdens de dag de opgewekte elektriciteit meteen gebruiken.

Wat we besparen

44,81 ton Reductie CO2 emmissie
18,16 ton Steenkolen bespaard
2.447 Equivalent aantal bomen aangeplant
beneden banner