De Wrikker ontstond in 1975 met de overname van een oude typodrukkerij.
Het was van bij de start een drukkerscollectief. 
Dat kaderde in de sfeer van die tijd en het is altijd zo gebleven.


2015

De Wrikker bestaat 40 jaar en we installeren een “digitale drukpers”. Ideaal voor alle kleine oplages en drukwerken die snel klaar moeten zijn. De MGI levert kwaliteitsdrukwerk zonder de huidige startkost voor offset en daardoor ook goedkoper drukwerk... aangezien het drukwerk meteen droog is kan er ook verwerkt worden vlak na productie. Belangrijk voor het milieu is het volledig wegvallen van een materiaalkost zoals offsetplaten.


2012

Langzaamaan maken we meer en meer gebruik van het prijs- en planningsprogramma "Multipress" dat een betere en snellere link naar de boekhouding toelaat. Op termijn zal de boekhouding immers buitenhuis gebeuren... Onze boekhoudster Hedwige gaat in 2013 op pensioen en ook coördinator Joost is welverdiend aan zijn langste vakantie ooit toe.


2008

Modernisering pre-press is weer aan de orde, nu met de computer-to-plate techniek die "Azura" heet: chemieloze productie zonder permanente waterconsumptie. Alle chemische producten worden verwijderd uit de drukkerij en ons waterverbruik halveert.


2005

Een doorlichting van onze organisatie en structuur laat ons makkelijker de transitie van vzw naar cvba maken, en bekijkt integraal de opzet van onze organisatie, visietekst, missie, waardenkader, evaluatiesystemen en communicatie. We installeren als eerste Belgische drukkerij de Heidelberg Printmaster Ecocolor, een vierkleurenpers die het zonder alcohol kan stellen én geen koeling nodig heeft.

Dankzij een serieuze upgrade van onze prepress-software verloopt de overgang van opgemaakte naar gedrukte documenten nog vlotter en foutlozer, en wordt de inktsturing op de nieuwe pers automatisch afgesteld: snellere inktafregeling, minder papierverbruik en meer kwaliteit.


2002

De afdeling pre-press gaat volledig digitaal. Gedaan met films knippen en plakken. PDF's krijgen een prominente plaats in de aanloop naar het drukproces. Omdat we bewust kiezen voor hernieuwbare energie en die sector willen steunen, investeren we in de plaatsing van zonnepanelen die een plaats krijgen op het zuidgerichte dak van de pre-press.


2000

In oktober barst een driedaags feest los om 25 jaar De Wrikker te vieren. De ingrediënten? Een receptie, een fuif, een tentoonstelling, een koffiezondagnamiddag en vooral: zeer veel enthousiaste bezoekers!


1999

De pre-press afdeling en lay-out verhuist naar de verbouwde achterbouw. Het atelier beneden krijgt meer ruimte omdat de afwerking verhuist naar huisnummer 27 door middel van enkele praktische doorgangen. Ook de voorbouw krijgt een grondige opknapbeurt en biedt nu onderdak aan nog meer bevriende organisaties en vergaderruimte.


1990

Met de groei van de drukkerij wordt het noodzakelijk om uit te kijken naar een echt bedrijfspand. We verhuizen naar de Patriottenstraat in Berchem. Oude machines worden vervangen of aangevuld met nieuwe, de eerste generatie medewerkers krijgt nieuwe collega's en de afdeling reprografie speelt in op nieuwe evoluties zoals computerlay-out.


1976

De teksten zetten met loden en houten letters blijkt een tijdrovende bezigheid te zijn; al snel schakelen we over naar offsetdruk. De garagepoort van de drukkerij wordt vervangen door een glazen uitstalraam met een draaiende offsetmachine. Gaandeweg krijgen tijdschriften een belangrijker positie in het werkaanbod. Kwaliteit zit in die periode vooral in de snelle dienstverlening en souplesse.


1975

De Wrikker uit de startblokken. Een oude typodrukkerij in de Antwerpse Prinsstraat is ons werkterrein. In die tijd is drukwerk relatief duur. De Wrikker helpt actiegroepen en verenigingen aan goedkoper drukwerk en biedt hulp op vlak van de voorbereiding ervan.